חשיבות הסיבים התזונתיים: איפה עובר הגבול בין טוב ורע לגוף?
פעם סברו שמזון טוב ואיכותי הוא כזה שמתהדר בחלבון וסוג פחמימות איכותיים, אך היום יודעים שיש דברים נוספים שנכנסים למשוואה כמו סיבים תזונתיים. במהלך העשור האחרון החל להיאסף ידע רב על החשיבות של הסיבים לבריאות הגוף ולמניעת מחלות, גם בקרב בני אדם וגם בקרב בעלי החיים. עם זאת, גם התגלה שצריכה לא מבוקרת או מוגזמת שלהם יכולה לעשות בדיוק את הפעולה ההפוכה ולהזיק לגוף.
מהם בעצם סיבים תזונתיים?
מדובר במרכיבים שהם ממקור צמחי – לרוב סוכרים או רב סוכרים, שיש ביניהם קשרים כימיים שעמידים בפני פירוק של אנזימים במערכת העיכול של טורפים. בשל כך הסיבים התזונתיים מגיעים בשלמותם למעי הגס ואז חלק מהם עוברים תהליך שנקרא "התססה", כלומר פירוק על ידי חיידקים. רמת התסיסה של הסיבים יכולה להשתנות בין סיב לסיב וזה משפיע על מערכת העיכול. רמת התסיסה תלויה במבנה הפנימי של הסיב. הסיבים שהם שאינם תוססים גם לא מתפרקים ועל כן גם לא נבנות מהם חומצות שומן קצרות שרשרת שחיוניות מאוד לבריאות המעי. להבדיל אלפי הבדלות, הסיבים התוססים מאוד מייצרים הרבה גזים וגורמים לדברים פחות נפלאים כמו גזים, כאבי בטן ושלשולים.
אז מה הפתרון? הרי אומרים שסיבים תזונתיים זה בריא, לא?
בגדול זה נכון, אבל צריך שהמזון של חיית המחמד יכיל סיבים שהם תוססים למחצה, דוגמת פולפת סלק סוכר. מה שקורה זה שבסוג זה של סיבים הם נוצרים בקנה הסוכר לאחר שהסוכר ממוצה ממנו. לאחר תהליך התסיסה, כלומר אחר שהסיב מתפרק על ידי חיידק, של הפופלת סלק סוכר, מופיעות חומצות שומן קצרות שרשרת, וגם גזים וחום. בעוד שהגזים והחום גורמים, מה לעשות, לאי נוחות לחיה ולסביבה הריחנית שלה, חומצות השומן הקצרות יש להן חשיבות מאוד גדולה היות ונוצר מאחת מהחומצות האלה מקור אנרגיה שהוא מאוד אהוב על תאי דופן המעי-הגס. התאים האלה, לידיעתכם, מתחלפים מדי שלושה ימים, והחומצה הזו מקלה על התחלופה ועוזרת בחידוש התאים. בפועל מה שקורה זה שמוגדל שטח פני רירית המעי וזה מביא באופן ישיר לכושר ספיגה משופר במערכת העיכול.
מזון איכותי לכלבים צריך לכלול סיבים תזונתיים אבל במידה הנכונה ובזהירות רבה. לסיבים יש נטייה לקשור אליהם ויטמינים, מינרלים ועוד מרכיבים ודווקא להפחית את הספיגה שלהם ולפגוע בתהליך העיכול של מרכיבי מזון מסוימים. לכן מזונות שהם עתירי סיבים יכולים דווקא לעשות נזק ובעיות עיכול. רמה מאוזנת של סיבים עם דגש על בחירה של סוג סיב נכון מצליחה להיחלץ מהחסרונות שבאים בעסקת חבילה עם מזון עתיר סיבים: גדילה משמעותית בנפח הצואה ובתכיפות שלה, צניחה במשקל ופגיעה ברקמות השריר ופגיעה בספיגה בוימינים ובמינרלים החיוניים כל כך לגוף בעל החיים.
לסיכום, הגוף של החיה צריך סיביים תזונתיים אבל השאלה היא איזה סיבים ובאילו כמויות.