מהי פזילה סמויה ואיך מטפלים בה
פזילה סמויה זוהי בעיה שעלולה לגרור ולגרום לשלל בעיות נוספות. ידוע כי אחוז ניכר מהסיבות הגורמות להפרעות בקשב וריכוז אצל ילדים, זוהי הפזילה הסמויה. מהי פזילה סמויה?
הפזילה הסמויה – כשמה כן היא. לא ממש שמים לב אליה אך במעקב מקצועי אחר הילד, ניתן להבחין כי ישנן פעילויות אותם הילד מבצע באופן שיכול להעיד בצורה מובהקת על הבעיה של הפזילה הסמויה.
איך מאבחנים את הפזילה הסמויה?
באופן נורמלי, אמורות העיניים לפעול יחד באופן סינרגי וסימטרי. גם מבחינת זווית המבט וגם מבחינת השרירים המניעים את העין. כאשר קיימת תופעה של פזילה סמויה, לא ניתן להבחין בדבר במבט רגיל. על מנת להבחין ולזהות את התופעה, יש לשים לב למקרים הבאים:
- הילד נראה כפוזל מידי פעם. העין בורחת אך היא חוזרת מהר מאוד למקומה.
- הילד עוצם מידי פעם עין אחת. הדבר מעיד על בעיה בסנכרון הראייה של שתי העיניים בו זמנית והדבר גורם לו לראיה כפולה.
- הילד מתקרב מאוד לחפצים, והוא מתקשה לבצע פעילויות שונות שמצריכות קואורדינציה לא מאוד מורכבת, כמו ציור, הרמת חפצים ועוד.
כאשר כבר מדובר בילדים שהם בגילאי בית הספר, ניתן להבחין באיתותים נוספים האמורים להדליק אור אדום. כך למשל –
- כאשר הילד מדלג במהלך הקריאה על מילים או על שורות מתוך הטקסט.
- כאשר הילד מתקשה להשלים שרטוטים של צורות גאומטריות.
- כאשר כתב היד של הילד אינו ברור או שהוא חורג מהשורות.
הסמוי הופך לגלוי – מטפלים בבעיה
תופעות אלו המעידות על פזילה סמויה דורשות אבחון וטיפול מהיר על מנת שהפזילה הסמויה לא תתפתח לבסוף לעין עצלה, מצב שישפיע על חדות הראייה.
בעיקרון אמורות שתי העיניים להתמזג יחד וליצור את התמונה האחידה שהעין רואה. במקרים אשר בהם הילד סובל מפזילה סמויה, הרי שבעת הקריאה התופעה תבוא לידי ביטוי ביתר עוצמה והוא יתקשה לקרוא מילים ברצף. הוא ידלג על שורות או יסרב בכלל להתקרב לאות הכתובה.
חשוב לדעת שיש דרכים לטפל בבעיה וממש לא כדאי להזניח אותה.
לכן חשוב לבדוק את מצב הראיה של הילד מגיל חצי שנה ולאחר מכן- בתחילת שנת לימודים.