עבורי? רק גידולי הידרו!
יש ילדות שחולמות להיות זמרות כשהן יהיו גדולות ויש כאלו שחולמות להיות נסיכות, כבאיות או שוטרות, אך כאשר שאלו אותי מה ארצה להיות כאשר אהיה גדולה כמעט תמיד השבתי: "גננית בגינות כי אני אוהבת פרחים ועצים". לא נולדתי עם את חפירה או עם מעדר ביד, להורים שלי אין קשר לעבודת אדמה או חקלאות וגם האחים שלי לא בדיוק מלכלכים את הידיים מדי יום (אח אחד עורך דין ואחותי היא רופאת שיניים). איכשהו תמיד נמשכתי לגינות, לעצים, לפרחים (לא בקטע פריקי של חיבוק עצים, כן?!). כשהייתי קטנה גידלתי באדנית כל מיני פרחים עונתיים וככל שגדלתי פיתחתי ושיכללתי את יכולות הגינון שלי. לראות משהו ששתלת צומח ופורח הוא בבחינת אושר גדול עבורי, כמו לידה של תינוק חדש ממש.
תחילה עבדתי בשיטת הגינון המסורתית, שתלתי זרעים באדמה, השקתי והמתנתי לפריחה. אך עם הזמן ועם העמקת הידע גיליתי שיש יותר מדרך אחת לגדל פרחים, עצים או שיחים. גיליתי את השיטה ההידרופונית או בקיצור – שיטת "הידרו", נשבתי בקסמה של השיטה ומאז אני מגדלת רק באמצעותה. מאחר ואני זוכה להרבה שאלות והרמת גבות הכנתי רשימה מקיפה מדוע כדאי לכל אחד להתנסות בגידולי הידרו, ולו רק כדי להבין על מה אני מדברת.
חסכון אדיר במקום. גידולי הידרו אינם דורשים הרבה מקום וזה בניגוד גמור ומוחלט לגידול בשיטה המסורתית באדמה. בשיטה המסורתית שורשיו של הצמח צריכים מקום רב כך שיוכלו להתפתח היטב בעומקה של האדמה, שכן בעומקה של האדמה נמצאים חומרים שמזינים את השורש. בגידולי הידרו השורשים גדלים בתוך מצע תערובת מזינה כשכל מה שהם זקוקים לו נמצא כבר בתערובת, כך שהשורשים לא צריכים לגדול ולהעמיק, ולכן הם אינם זקוקים להרבה מקום.
חסכון במים. כאשר מגדלים צמחים בשיטה המסורתית משקים את הצמחים עם כמות הגונה של מים מדי כמה ימים ומקווים שהמים יחלחלו למעמקי האדמה לכיוון שורשי הצמח. נשמע סביר בסך הכול, לא? ובכן המצב לא כזה פשוט. כאשר משקים צמחים באדמה אחוז המים שמגיע בפועל אל הצמח הוא מזערי – אם מאחר והמים מתאדים ואם מכיוון שהם מתפזרים לכל מיני כיוונים שאינם שורש הצמח. החדשות הטובות הן שגידולי הידרו פותרים את העניין. מאחר ויש לנו שליטה מלאה על כמות המים אנחנו יכולים לספק לצמח את הכמות הדרושה לו בדיוק, לא פחות ולא יותר. וכך אנחנו נמנעים מבזבוז מיותר של מים. יתרה מכך, אפשר ורצוי להשתמש במערכות מים ייעודיות שממחזרות את המים העודפים ומשתמשות בהם שוב ושוב. לפי החישוב שעשיתי חסכתי כ-90% מהמים כאשר עברתי מגידולים בשיטה המסורתית באדמה לגידולי הידרופוניים. זה מטורף!!!
לא צריך לנכש עשבים. אחת התשובות הכי רווחות לשאלה מדוע אנשים לא מגדלים בעצמם צמחים היא שאין להם את הרצון להתמודד עם העשבים העקשנים. אין להם לא כוח ולא חשק לעמוד מדי יום בגינה ולעקור את העשבים. גם את הבעיה הזו ניתן לפתור כמעט כליל כאשר עוברים לגידולים הידרופניים. כי כשאין אדמה, אין עשבים. זה מאוד פשוט!
פחות מחלות ומזיקים. גידולים הידרופניים מצמצמים באופן משמעותי את הופעתם של מחלות ומזיקים. שכן אלו מופיעים כאשר אנחנו מגדלים צמחים באוויר הפתוח ובאדמה. מזיקים ומחלות משגשים באדמה וחלקם לא מסוגלים לחיות בסביבה מבוססת מים.
אלו הסיבות העיקריות שבעטיין עברתי לשיטה ההידרופונית. אך לפני שאסיים אשתף אתכם בסיבה הכי משמעותית בעיניי לגידולי הידרו והיא – שמבלי ששמתי לב לפתע הפכתי למעין "מדענית גרילה" במעבדה ההידרופנית שלי. אני לומדת כל כך הרבה על הטבע שמסביבנו, על תגובות של צמחים, על תנאי גידול, על נוסחאות להצלחה, על ייחודיות של כל צמח וצמח, מנסה טועה ומתקנת ובכל יום. אני ממליצה גם לכם לעטות את חלוק הלבורנט ולהכנס למעבדת ההידרו שתושק על ידכם. בהצלחה!