איך מרסקים אבנים בכליות?
אחת הדרכים לטיפול באבנים בכליות היא ריסוק שלהן. אבנים בכליות יכולות לצאת או בצורה ספונטנית דרך מערכת השתן, ואילו כאשר אין יציאה ספונטנית יש לבצע התערבות רפואית על מנת לסייע לאבנים לצאת. יש כמה דרכי ריסוק שבהתאם לאבחון הרפואי שבוצע נבחרת ע"י הרופא צורת ריסוק אבנים בכליות שתבוצע.
ריסוק באמצעות קרני רנטגן
בשיטה הזו קרני רנטגן מרסקות את האבנים לרסיסים, ולאחר כמן בהמשך הרסיסים נפלטים ממערכת השתן באופן עצמאי. קרני הרנטגן מתאימות לטיפול אבנים שגודלן הוא עד 2 ס"מ.
ריסוק במכשיר אופטי
בשיטה הזו קרן לייזר מרסקת את האבנים. כדי להפעיל את קרן הלייזר יש להשתמש במכשיר אופטי ייעודי אשר מוכנס דרך השופכה ועד לכליה.
ריסוק PNCL
שיטה נוספת אשר מתאימה לאבנים שהן גדולות יחסית מעל 3 ס"מ היא ריסוק PNCL והיא מפוררת את האבן לאבנים קטנות אשר יוצאות דרך השופכן.
הגישות השונות באמצעותן מרסקים אבנים בכליות מתאימות למטופלים שונים בהתאם לאבחון – גודל האבנים, כמות האבנים וגם מצבו הפיזי של המטופל. כך למשל עבור מטופלים הסובלים מהשמנה לא ניתן להשתמש בכל דרכי הטיפול.
אבחון רפואי ייקבע את שיטת הטיפול האידיאלית עבור המטופל כאשר בחלק מהמקרים הטיפול ילווה גם בתרופות ובביקורת אצל הרופא לבחינת התקדמות התהליך. אצל חלק גדול מהאוכלוסייה האבנים נפלטות באופן ספונטני דרך המערכת השתן אך יש מקרים שבהם הפליטה איננה עצמאית – וכאן נכנסות לתמונה שיטות הריסוק הרפואיות באמצעות קרני רנטגן, לייזר או ניתוח במקרים נדירים.
אם אתם שמים לב שמופיע דם בשתן שלכם או שצבעו השתנה, יש לפנות באופן מידי אל מומחה לאבנים בכליות, על מנת לבצע את בדיקות האבחון התאימות לזיהוי האבנים.